HAYALİ OYUNLAR

HAYALİ OYUNLAR

HAYALİ OYUNLAR

 

Hayali oyun, öğrencinin çevresindeki kişilerin yaptıklarını taklit etme olgunluğuna ettiklerinden meydana gelen bir süreçtir. Hayali oyunlar için ‘’mış gibi yapma’’ ifadesinin kullanıldığı görülmektedir. 

 

Öğrenci üstlendiği rolü gerçekleştirirken gerçek hayatta olan ve temsil etmeye çalıştığı her neyse onun bir sembolünü oluşturmaktadır. Böylece öğrenciler, çevrelerindeki dünyaya ilişkin bir anlayış geliştirirken, bu dünyadan ve yaşadıkları olaylardan ne anladıklarını oynadıkları rollerle bir anlamda prova etmektedirler. Ancak öğrenciler gösterdikleri bu davranışları oyun içinde yaptıklarından, gerçek dünyanın tehditlerinden uzakta olmanın güvencesi içinde çekinmeden yanlış yapmaktan korkmadan büyük bir rahatlıkla yaparlar. 

 

Bu oyun türü için kullanılan malzemeler kolayca öğrenciler tarafından ele alınabilir, kullanılabilir ve daha sonra toplanarak yerlerine kaldırılabilir olmalıdır.

 

Ayrıca bu oyun türü için seçilen malzemeleri sağlanmasının yanında, sınıf içinde hayali oyunlar için gerekli alanın ayrılması gerekmektedir. Oyunların canlandırılmasına olanak verecek türde çeşitli gündelik giysiler,  çeşitli kumaş parçaları, farklı kostümler, boy aynaları, kostümlerin asılabileceği gardıroplar, askılar, kuklalar, çok çeşitli küçük ölçekli oyuncaklar, toplum temelli becerilerin öğretimi için hazırlanan senaryolar da kullanılan malzemeler olarak düşünülebilir.