ARAŞTIRICI VE MANİPÜLATİF OYUNLAR
Oyunlar öğrencilerin ellerini ve parmaklarını kullanarak, nesneleri tutması, bırakması, fırlatması, bir yerden bir yere taşıması ve nesneleri iç içe ya da üst üste koyması gibi davranışları içerir.
Araştırmacı ve manipülatif oyunlar öğrencilerin farklı girişi alanlarını desteklemenin yanı sıra temel olarak öğrencinin bilişsel ve ince motor gelişimini desteklemektedir. Araştırma süreci ise öğrencinin başlangıçta tesadüfi olarak belirli eylemleri keşfetmesi ile gerçekleşir. Örneğin öğrenci müzik kutusunun düğmesine rastgele dokunduğunda çıkan müzik sesi keşfedebilir. Öğrenci bunun deneme yanılma yoluyla keşfettiğinde müzik sesini duymak için müzik kutusunun düğmesine basacaktır.
Araştırıcı ve manipülatif oyunlar için her boy bloklar ve legolar, yapbozlar, oyun hamurları, seramik çamuru, kum ve benzeri yoğrulabilir malzemeler, doğal malzemeleri araştırma ve inceleme yapılmasına olanak sağlayacak türden mercekler, büyüteçler, mıknatıslar ve aynalar en temel malzemeler olarak sıralanabilir. Örneğin evcilik oyunu sırasında kullanılan tencereler, tabaklar, çantalar, su oyunları sırasında kullanılan oyuncaklar ve/veya inşa oyununda kullanılan tahta bloklarla oynamak için raflardan ya da kutulardan alınması manipülatif oyun davranış olarak düşünülebilir.