DAVRANIŞIN SIKLIĞININ ÖLÇÜLMESİ

DAVRANIŞIN SIKLIĞININ ÖLÇÜLMESİ

DAVRANIŞIN SIKLIĞININ ÖLÇÜLMESİ

 

Önceden belirlenen bir zaman aralığı içinde davranışın kaç kez sergilendiğinin sayılması ile ölçülür.

 

Örneğin 40 dakikalık bireysel eğitim sırasında mazlum 8 kez yerinden kalkmakta, ilköğretim sınıfındaki Kerem matematik dersinde 10 kez anlamsız ses çıkartmakda, anaokuluna devam eden Nuray ise günde 3 kez öfke nöbeti geçirmektedir.

 

Davranışın sıklığını belirleme sürecinde, birden fazla oturumda veri toplanmalı, davranışı sadece bir oturumda gözlemlemekten kaçınılmalıdır.

 

Ayrıca gözlem yapılan sürenin sabit olması gerekmekte, örneğin mazlum yerinden kalkma davranışını sergilediği bireysel eğitimin süresi veri toplanırken değişmemeli, davranışı en az 3 oturumda gözlemlenerek sayılmalı ve kaydedilmelidir. 

 

Benzer şekilde Kerim'in problem davranışı arka arkaya 3 matematik dersinde, Nuray'ın öfke nöbetleri ise arka arkaya 3 okul gününde olmak üzere sayılmalıdır.

 

Böylece uygulamacı müdahale programı sırasında ve sonrasında davranışın sayısında değişme olup olmadığını belirleyebilecektir. 

 

Otizmli çocuklarda gözlenen ısırma, kendine vurma, çığlık atma, akranlarına vurma gibi davranışların davranış sıklığı ölçülebilir