Kimi Sigara İçin İnsanlar Niye Kansere Yakalanmıyorlar?
Sigara akciğer kanserine neden olan alışkanlıklardan biridir. Bununla birlikte, bazı insanlar ömür boyu sigara içseler bile kanser geliştirmezler. Yeni bir çalışma gizeme ışık tutuyor. Kanser savaşçıları derneğine göre, içilen her 50 sigara, akciğer kanseri ile ilişkili bir DNA mutasyonuyla sonuçlanıyor. Uzun yıllar hatta ömür boyu sigara içildiğinde mutasyonlar artıyor ve kanser kaçınılmaz bir sonuç haline geliyor.
Hayatı boyunca sigara içen ve günlük yaşamlarında kanser gibi ciddi sağlık sorunları yaşamadan yaşayan insanları mutlaka duymuşuzdur. Tıpkı bizim gibi bilim adamları da bunun neden olduğunu merak ediyor. Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre, bu insanlar diğer kanser hastalarına göre "doğal bir avantaja" sahip olabilir.
İçilen Sigara Sayısıyla Kanser Riski Arasındaki Orantı Nedir?
Çalışma alanında hiç sigara içmemiş 14 kişi olup, hafif, orta ve ağır içici 19 kişinin akciğer bronşlarından alınan örnekler kullanıldı. Bu numuneler, akciğer hücrelerinin genomlarındaki mutasyonlar için incelendi. "Örnek olarak seçtiğimiz akciğer hücreleri aslında onlarca yıl hayatta kalabilir. Bu hücrelerde yaş ve sigara nedeniyle mutasyonlar birikir. Bunlar kansere yakalanma olasılığı en yüksek olan akciğer hücreleridir.
"Araştırmacılar, bu hücrelerin yaşla birlikte doğal olarak mutasyona uğradığını belirterek, sigara içmenin bu mutasyonları önemli ölçüde artırdığını ve kanser riskini artırdığını vurguladı. Ancak yeni sonuçlara göre bu risk sanıldığı gibi doğru oranlarda artmıyor. Spivak, "En çok sigara içen insanlar en yüksek mutasyona sahip değildi." Dedi.
"Verilerimiz, sigara içilmesine rağmen kanser gelişmeyen insanların aşırı mutasyon birikimini bastırmayı başardıkları için çok uzun süre hayatta kalabileceklerini gösteriyor."
Akciğer Kanseri Aslında Neden Oluyor?
Tütün dumanı akciğer hücrelerinin mutasyona uğramasına neden olur, ancak bu mutasyonların tümörlere dönüşmesi, konuyla ilgili araştırmaya göre vücudun DNA'yı tamir etme yeteneğine bağlıdır. Ağır sigara içenler kanser geliştirmediyse, bu, DNA mutasyonlarının tümörlere neden olmadan tamir edilebileceğini gösterir.
Öte yandan, önlenemez DNA mutasyonlarına sahip bazı kişilerin daha az sigara içmesine rağmen kanser geliştirme olasılığı daha yüksektir. Aslında, akciğer kanseri söz konusu olduğunda, tek başına sigara içmek bir mutasyon tetikleyicisi değildir. Yetersiz beslenme, çevresel koşullar ve egzersiziz yaşam da bu mutasyonları tetikleyebilir.