TOKSOPLAZMA

TOKSOPLAZMA

TOKSOPLAZMA

 

Çiğ ya da az pişmiş yemeklerden ya da kedi besleyenler de bakımı esnasında kedinin dışkısından insana bulaşan toksoplazma, gebelik esnasında enfeksiyon oluşmasına ve bu enfeksiyonun doğmamış bebeğe bulaşmasına neden olabilir. Toksoplazma enfeksiyonu, toxoplasma gondii adı verilen parazitin vücuda girmesi ile oluşan bir hastalıktır. Parazit bazı hayvanların vücutlarında bulunur ve bu hayvanların etlerinin pişirilmeden ya da az pişmiş yenmesiyle insana geçebilir. Paraziti taşıyan evcil kedilerin dışkılarında bulunan parazit de  insana bulaşma yollarından birini oluşturur.

 

Toksoplazma anne adayından plasenta yolu ile bebeğine geçtiğinde bebekte göz enfeksiyonlarına ve buna bağlı şaşılığa ya da körlüğe neden olabileceği gibi beyin dokusu enfeksiyonu oluşursa, doğumdan yıllar sonra ortaya çıkan sara hastalığının ve/veya zeka geriliğinin nedeni olabilmektedir.

 

Doğmadan önce enfeksiyonu geçiren bebeklerde doğumda sarılık, gelişme geriliği, ve çok sayıda lenf bezinin büyümesi, karaciğer ve dalakta büyüme, havale, beyin dokusunda kireçlenme, hidrosefali, göz enfeksiyonu, mikrosefali, nörolojik gelişim kusurları gibi belirti ve bulgular gözlenebilmektedir.

Toksoplazma - Toxoplasma gondii - İzmir Karşıyaka Kadın Doğum Merkezi