Uykusuzluğun Yaşlı Beyin Üzerindeki Etkisi Nedir?

Uykusuzluğun Yaşlı Beyin Üzerindeki Etkisi Nedir?

Uykusuzluğun Yaşlı Beyin Üzerindeki Etkisi Nedir?

Finlandiya'da yapılan bir araştırma, orta yaşta uykusuzluk çeken kişilerin, yaşlılıkta bunama ve Alzheimer gibi bilişsel bozukluklar geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu buldu. Orta yaş uykusuzluğunun üstesinden gelmek nasıl yaşlandığımızı belirler. Sağlıklı uykunun insan sağlığı için ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Yeterince uyumadığımızda veya uyku kalitemiz düştüğünde sağlığımız her yönden bozulur. Peki, uykusuzluk insan vücudunu kaç yılda etkilemeye başlar? Yeni bir çalışma uykusuzluk hakkında çok şaşırtıcı sonuçlar ortaya koyuyor.

Finlandiya'da hizmet veren Helsinki Üniversitesi'ndeki bir bilim insanı ekibi, 15-17 yıl boyunca 3.748 katılımcıyla kapsamlı bir çalışma yürüttü. Çalışmanın başlangıcında, tüm katılımcılar orta yaşlıydı. Çalışmanın sonunda, neredeyse herkes emeklilik yaşına ulaşmıştı. Bu çok yıllı çalışmanın bir parçası olarak, bilim adamları insanların zihinsel sağlığına baktılar.

Uykusuzluk Problemleri Yaşayan Bireylerin Beyinleri Risk Altında

İnsanlar yaşlandıkça beyin aktiviteleri bozulur. Bu yıllardır bilinen bir şey olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte, Finlandiya'daki araştırmalar, orta yaşta uykusuzluk çeken kişilerin beyin dejenerasyonu yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Ayrıca bu bireylerin tansiyon, diyabet, obezite ve depresyon gibi problemlerin yanı sıra demans veya Alzheimer hastalığı gibi bilişsel bozukluklar yaşama olasılığı daha yüksektir.

Araştırmanın bulgularını içeren yazıda önemli bilgiler veriliyor. Bilim adamlarına göre orta yaşta uyku sorununuz varsa bu sorunu aşmanız gerekiyor. Uzmanlara göre uykusuzluk sorununun üstesinden gelmek, önümüzdeki yıllarda ortaya çıkabilecek hastalık için bir barikat haline gelebilir. Peki, uykusuzluk çekenler ne yapmalı?

Uykusuzluk Çekenler Neler Yapmalı?

Uykusuzluk sorunları yaşayan kişilerin ilk olarak nöroloji doktoruna gitmeleri gerekiyor. Sorunun altında yatan temel nedenin bulunması tedavinin sürecinde belirleyici etken maddeler arasında yer alıyor. Uykusuzluk sorunun bazı zamanlarda strese bağlı olarak gelişebilirken, bazı zamanlarda psikolojik kökenli olarak karşımıza çıkıyor.

Aynı zamanda nörolojik bazda da gelişen beyin sorunları uykusuzluk problemlerini tetikleyebiliyor. Dolayısıyla kişilerin bu süreçte tam teşekküllü bir sağlık muayenesine girmeleri gerekiyor. Böylelikle sorunun altında yatan temel neden saptanır. Neden saptandıktan sonra kişiler uyku tedavi yöntemleriyle uykusuzluk sorununu tamamıyla çözüme kavuşturabilir ve rahat uykulu gecelere kavuşabilir.