Tıp Dünyasında Yenilik: 3D Sayesinde Kulak Elde Edildi!

Tıp Dünyasında Yenilik: 3D Sayesinde Kulak Elde Edildi!

Tıp Dünyasında Yenilik: 3D Sayesinde Kulak Elde Edildi!

3D yazıcıyla üretilen kulaklar, doğuştan küçük kulaklarla doğan Meksikalı bir hastaya nakledildi ve kadının normal büyüklükte kulaklara sahip olması sağlandı. Ameliyatta kullanılan organın kadının hücrelerinden yapıldığı duyuruldu.

Dünyadaki hızla devam eden teknolojik gelişmelerle birçok alanda ilerleme kaydedebiliyor. Herkes için çok önemli olan sağlık, bu gelişmelerden etkilenen alanlardan biridir. Son dönemlerde oldukça popüler hale gelen 3D baskı teknolojisi, sağlık adına büyük bir adım attı. Uzmanlar, ömür boyu kulak sorunu yaşayan Meksikalı bir kadına 3D yazıcıyla kulaklarını başarıyla naklettiler ve normal boyutta kulaklarına kavuştu.

Kadının Hücrelerinden Kulak Oluşturuldu

Alexa adında 20 yaşında bir kadın, "mikrotia" adı verilen ömür boyu süren bir sorunla dünyaya geldi. Bu aynı zamanda "kulaksızlık" olarak da bilinir. Yaklaşık olarak, 10.000 doğumda 1'de görülür. Yani bu problemin oldukça nadir olduğu söylense de kulakların deforme olmasına ve alışılmadık derecede küçük görünmesine neden olur.

Uzmanlar, "mikro kulağın" bir ömür boyu saçla saklamak zorunda kaldığı Alexa'nın 3D baskı teknolojisinden faydalanmak istediğini ve bu sayede tarihi bir operasyon gerçekleştirdi. Kulakların kadının kendi hücrelerinden 3D olarak basıldığı ve bir doktor tarafından nakledildiği bildirildi. Bunun yanında, ilk insanlı deney sırasında gerçekleştiği de belirtildi.

İmplantın rejeneratif tıp şirketi 3DBioTherapeutics geliştirdi. Kadının kulak kıkırdağından alınan hücreler milyarlarca hücreye ayrılarak sağlıklı kulağın 3 boyutlu taramasıyla birlikte 3DBio'ya gönderildi. Şirket, hücreleri kolajen bazlı biyo-mürekkeplerle birleştirdi ve bunları baskı için bir biyo-yazıcıya yerleştirdi.

Bu toplam 10 dakika sürdü. Elde edilen kulak daha sonra cerraha gönderildi. Ayrıca klinik araştırmaya katılan 6-25 yaşındaki 11 gönüllüden biri olan Alexa'nın da teste dayalı olarak naklin güvenli olup olmadığının belirlenmesi için 5 yıl içinde takip edileceği duyuruldu.

Teknolojinin yeni olmasıyla, kulağın vücut tarafından kabul görme olasılığının düşük olduğu da belirtiliyor. Ancak hastanın kendi vücudundan alınan hücrelerle kulağın oluşturulmasının bu olasılığı güçlendirdiğine dair açıklamalar da bulunmaktadır.

Alexa'ya kulak nakli estetik açıdan daha fazla baskın bir ameliyat olsa da bilim adamları 3D baskı teknolojisinin karaciğer ve böbrekler gibi daha önemli organları kopyalamak ve birçok hayat kurtarmak için kullanılabileceğine inanıyorlar. Bu yüzden gelecekte bu teknoloji yaygınlaşabilir.