Virüslü Kanser Aşısı İlk Kez İnsanlara Uygulandı

Virüslü Kanser Aşısı İlk Kez İnsanlara Uygulandı

Virüslü Kanser Aşısı İlk Kez İnsanlara Uygulandı

Birçok kanser aşısının klinik denemeleri devam etmektedir. Avusturya ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iki laboratuvarın ortaklaşa geliştirdiği "bulaşıcı kanser aşısı" ilk kez insanlara uygulandı. Bu ne anlama geliyor? İnsanlığın Covid-19 pandemisine karşı en güçlü silahlarından biri olan bir mRNA aşısı geliştiren BionTech gibi yıllardır kanser aşıları üzerinde çalışan çok sayıda şirket ve bağımsız laboratuvar var. Hastalığı mRNA veya genler yoluyla hedef alan aşılar kansere karşı aşı geliştirmede başı çekerken, elimizde başka bir koz daha var: Modifiye edilmiş bir çiçek hastalığı virüsüdür.

Modifiye edilmiş çiçek hastalığı virüsü, kanser hücrelerine girerek kendini kopyalamaya çalışır, vücudu değil kanserli bölgeyi hedef alır. Enfekte kanser hücreleri patlar, antijen görevi gören binlerce virüsü serbest bırakır ve bağışıklık sistemini enfekte, kanserli bölgeye saldırması için uyarır.

İnsan Bağışıklığını Hareket Geçiriyor

Vaxinia (CF33-hNIS) adı verilen modifiye çiçek hastalığı kanseri aşısı, Amerikan Kanser Araştırma Merkezi City of Hope ve Avustralya biyoteknoloji şirketi Imugene tarafından geliştirildi. Aşıların birincil hedefi; kanserin zayıflattığı bağışıklık sistemini uyarır ve harekete geçirir. Yani çalışma sistemi açısından diğer modifiye vektör aşılardan farksızdır. Ancak araştırmacılar için en zorlu kısım, virüsün aşılar için tasarlanabileceği ve hayvanları olumlu yönde etkileyebileceği aşama gibi görünüyor.

İlk Kez İnsanlara Uygulandı

Klinik deneme sürecinde olduğu için aşılanan ilk gönüllü hastalar hakkında herhangi bir bilgi paylaşılmadı, ancak City of Hope'un baş araştırmacısı ve onkoloğu Dr. Danen Li, “Aşının hastalarımızı iyileştirme potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz. Daha önceki araştırmalarımız, tümör virüslerinin bağışıklık sistemini kansere karşı harekete geçmek için uyardığını gösterdi.” açıklaması yaptı. Aşının, standart tedaviyi en az iki kez reddeden ilerlemiş tümörleri olan hastalara yönelik bir test aşamasında 100 katılımcıya uygulanması bekleniyor. Hastalar test aşamasına katılmak için gönüllü oldular.

Ön sonuçlar başarılı olursa, aşı hemen piyasaya sürülmeyecektir. Bugün kanseri tedavi etmek için kullanılan ilaçlarla nasıl eşleştiğini keşfedecek. Ek olarak, aşının hedef tümörü küçültme derecesi ve derecesi değerlendirilecektir. Açıklanan bilgilere göre tüm klinik denemelerin ve yan çalışmaların tamamlanması 2 yıl sürecek.