Beyin Okuma Yakın Zamanda Gerçek Olacak
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte beyin görüntüleme teknolojisine ve yapay zeka beyin okumasına bir adım daha yaklaştık. Bilim kurgudan aşina olduğumuz bu fikir, yakın gelecekte mümkün olabilir.
Başkalarının zihnini okumak ve nasıl hissettiklerini anlamak her zaman eğlenceli ve korkutucudur. Bu fikir genellikle bilim kurgu filmlerine, kitaplara ve oyunlara yansır. Bu alanla ilgilenen sinirbilim, yeni teknolojileri kullanarak duygu ve düşünceleri okumayı mümkün kılmayı amaçlamaktadır.
Yapay zekanın gelişmesiyle birlikte "yapay zeka beyni okuyabilir mi" sorusu da gün yüzüne çıktı. Bu yazıda, bu alandaki gelişmelerin bir derlemesini ve beyni okumanın mümkün olup olmadığına dair araştırmaları bulacaksınız.
Beyin Okumada Gelinen Son Aşama Nedir?
Çin ve ABD, yapay zeka ve sinirbilim araştırmalarında başı çekiyor. ABD Savunma Bakanlığı, anıları geri yüklemek için kullanılabilecek teknolojiler geliştiriyor. Sadece bilim adamları değil; Elon Musk'ın Neuralink'i ve Facebook gibi büyük şirketler de dahil olmak üzere çeşitli şirketler bu cephede ilerleme kaydediyor.
Facebook, kullanıcıların konuşmadan iletişim kurmasını sağlayacak bir beyin-bilgisayar arayüzü oluşturmak için bir projeye fon sağladı. Öte yandan Neuralink, beyin implantları üzerinde çalışıyor ve Nisan 2021'de, beyinleriyle oyun oynamak için şirketin implante edilmiş çipini kullanan maymunların bir videosunu yayınladı. Amerikan şirketi Kernel, tüketici pazarı için beyin aktivitesini gerçek zamanlı olarak kaydedebilen bir kulaklık geliştirdi.
Geliştirilen Teknolojiler Hangi Amaçlar İçin Kullanılacak?
Bu teknolojiler henüz halka açık olmasa da, çalışanlarınızın beyin dalgalarını izleyerek duygularını anlamak için bu cihazları kullanabilirsiniz. Veya birinin beyin aktivitesinden bir kredi kartı PIN'i öğrenebilirsiniz.
Tüm bunlara ek olarak bu tıbbi cihazlar hastanelerde de kullanılabilir. Örneğin hastanede yatalak, felçli, konuşamayan ve iletişim kuramayan kişiler için dünyayla yeniden bağlantı kurmanın yolu bu cihazları kullanmak olabilir. Bu makinelerin insan nöronlarıyla etkileşime girdiği düşünüldüğünden, teknolojinin Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkları anlamak ve tedavi etmek için sağlıkta da kullanılabileceği düşünülüyor.
Yalan makinesi alanında da gelişmeler yaşanıyor. Eğlence veya polis sorgulaması için türevler olsa da bunlar hala güvenilir %100 doğru bilgi sağlayan cihazlar değildir. Bu aşamada, doğru bilgi sağlayan bir yalan makinesi henüz icat edilmedi.