Havadan Su Üretilebilen Emici Jel Üretildi

Havadan Su Üretilebilen Emici Jel Üretildi

Havadan Su Üretilebilen Emici Jel Üretildi

Bilim adamları, havadaki tatlıları emebilen bir "süper emici jel" geliştirdiklerini açıkladılar. Açıklamada, yüzde 15 bağıl nemde 1 kg jelin 6 litre su verebileceği belirtiliyor. Hepimizin bildiği gibi gezegenimiz her geçen gün daha da ısınıyor.

Tarımsal talepler, iklim değişikliği, yüksek karbon emisyonları ve kirlilik, gezegenin ve canlıların geleceğini ciddi şekilde tehdit etmektedir. Bu faktörlerin gelecekte daha da kötüleşebileceği ve su kıtlığı gibi korkunç sonuçlara yol açabileceği de kaydedildi.

Bilim insanları bu vahim ihtimallerle başa çıkmak için gerekli önlemleri alarak çalışmalarına hız kesmeden devam ettiler. Yakın zamanda yayınlanan bir çalışma, su kıtlığını ele almak için yeni ve ilginç bir yaklaşımın kullanılabileceğini de gösteriyor.

Jel Üretildi, Yakın Zamanda Piyasaya Sürülecek!

Uzmanlar, düşük nemli havalarda suyu emebilen bir "süper emici jel" geliştirdiler. Ucuz bir malzemeden yapılan jelin, ısıtıldığında nemi tatlı su gibi saldığı söyleniyor. Ayrıca 1 kg jelin teorik olarak %15 bağıl nemde yaklaşık 6 litre ve %30 bağıl nemde 13 litreden fazla su üretebileceği söylenmektedir. Araştırmacılardan Guihua Yu da yayında, "Yeni çalışma; insanların en sıcak, en kuru yerlerden su elde etmek için kullanabilecekleri pratik yöntemleri kapsıyor.

Bütçe Dostu Olması Sebebiyle Herkes Tarafından Kullanılabilecek!

Açıklamaya göre bilim adamları, jeli bitkilerde bulunan selüloz türevleri, yenilebilir bitki konjaktan elde edilen lif ve lityum klorür tuzlarını kullanarak yaptılar. Sıvı bileşenlerin karıştırılıp bir kaba döküldüğü, iki dakika bekletildiği ve ardından ince bir tabaka halinde dondurulduğu söyleniyor. Bu çalışmada ayrıca 1 kilogram jel yapmak için gereken malzeme maliyetinin çok düşük olduğu da kaydedilmiştir.

Kimya mühendisi Guo Youhong da açıklamasında "bu jelin sentezi çok basit" ifadesini kullanarak ürünün herkes tarafından kullanılabileceğini vurguladı. Araştırmacılar, jel tabakasının yaklaşık 20 dakika kuruduktan sonra suyla doyurulduğunu ve jelin içilebilir bir sıvı elde etmek için ısıtıldığını da ekledi.

Son olarak jelin suyu diğer su emici malzemelere göre daha verimli emdiği, suya zararlı kimyasallar katmadığı ve tekrarlanan kullanımlarda bozulmadığı söyleniyor. Ancak testler miligram jel cinsinden yapıldı, sonuçların kilogram cinsinden tahmin edildiğini belirtmekte fayda var. Uzmanlar ayrıca konuyla ilgili daha fazla çalışma yapılması gerektiğini ve su kıtlığına yönelik tedbirlerin artırılması gerektiğini vurguladılar.