Bilim Dünyasında Bir İlke Daha İmza Atıldı: Birbirinden Ayrı İki Zaman Kristali Tek Sistemde Bir Araya Getirildi!
Bilim camiasının en sıcak konularından biri olan zaman kristalleri ile yeni deneyin sonuçları bugün açıklandı. Bilim insanları, iki zaman kristali ile iki farklı durumu temsil eden tek bir sistem oluşturmayı başardılar.
2016 senesine kadar fiziksel olarak imkansız kabul edilen Zaman Kristali, bu yıl resmen keşfedildi ve onaylandı. Zaman kristalleri, bir farkla, temel olarak normal kristallere benzer. Normal bir kristalde, atom sabit bir üç boyutlu yapıya sahiptir ve genel hareketi dış kuvvete bağlıdır, ancak zaman kristalinin atomu tamamen farklı davranır.
Zaman kristallerinin atomları, yalnızca dış kuvvetler tarafından açıklanamayacak şekilde zamanla hareket eder. ‘Ticking’ adı verilen bu titreşimler düzenlidir, belirli frekanslarda sabitlenir ve bu hareketi en düşük enerji durumlarında gerçekleştirir.
Bilimin çok merak edilen gizemlerinden biri olan zaman kristalleri üzerine çalışmalar devam ederken, bugün bilim dünyasında büyük ilerlemeler kaydedildiği duyuruldu.
Bilgisayarın Kuantum Yapı Taşı Ortaya Çıkarıldı
Bilim insanları, zaman kristallerini kullanan tek kullanımlık bilimkurgu filmlerine benzeyen kuantum hesaplama cihazlarına doğru büyük bir adım attılar. Bilim insanları, fizik yasalarının sınırlarını zorlayan deneyin sonucunda iki ayrı zaman kristalinden oluşan ikili bir sistem oluşturmayı başardılar. Sistemi oluşturmak için öncelikle iki zaman kristali ortaya çıkarıldı ve daha sonra zaman kristalleri birbirine değdirildi.
Zaman kristalleri birbirine değdiğinde, aralarında bir magnon değişimi gerçekleşti. Magnon adı verilen yarım parçacıklar, iki protonlu, ancak yalnızca bir nötronlu kararlı bir helyum izotopu olan helyum-3 sıfır derecesi, on binde birine kadar soğutulduğunda oluşur. Magnon değişiminde, zaman kristalleri birbirlerinin salınımlarını etkileyerek, iki ayrı durumda çalışma seçeneği sağlayan tek bir sistemle sonuçlandı.
Belirtilen iki durumlu sistem, bir kuantum bilgisayarın temel bir bileşeniydi. Gelecekte, oda sıcaklığında çalışan kuantum cihazlarını ortaya çıkartmak için zaman kristallerinin kullanılabileceğine inanılıyor. Bu da demek oluyor ki son derece uzmanlaşmış ortamlarda milyon dolarlık sistemlerde yapılan işin daha kapsamlı ve daha düşük maliyetle yapılabileceği anlamına gelmektedir.