Kuzey Yıldızı Polaris’in Hikayesi Nedir?
Kuzey Yıldızı veya Polaris olarak da bilinen Kuzey Yıldızı, binlerce yıldır gökyüzünde duruyor ve bize yönümüzü gösteriyor. Peki Kuzey Yıldızı Polaris orada ne kadar kalacak? Polaris ile ilgili tüm detayları değerlendirme uzmanlarımızdan açıklamalarla sizlerle paylaşıyoruz.
Evini, işini, arkadaş çevreni ve hatta biraz kendini değiştirebilirsin ama gecenin karanlığından sonra gözlerini kuzey gökyüzüne çevirdiğinde, her zaman Kuzey ile karşılaşacağını bilmenin güvenini yaşayacaksın. Buradan yıldız. Binlerce yıldır, Kuzey Yıldızı Polaris tüm gezginlere, özellikle denizcilere ve kayıp maceracılara rehberlik ederek onlara aynı güveni verdi.
Kuzey Yıldızı, Kuzey Gök Kutbu olarak adlandırılan kuzey yarımkürede gökyüzünün kuzey kesiminde yer alır ve her zaman Kuzey Yıldızı değildir. Binlerce yıl önce bu isme bir yıldız daha verdik ve binlerce yıl sonra bu isme bir yıldız daha verdik. Gökbilimcilerin Polaris gözlemlerinden tüm olağanüstü detayları paylaşıyoruz.
Polaris Nedir?
Ayrıntılara girmeden önce genel bir tanım olan Polaris; Kuzey Kutbu veya Kutup Yıldızı olarak da bilinen, kuzey yarımkürede kuzey gök kutbunda yer alan, sürekli ve parlak bir şekilde sürekli kuzeyi gösteren takımyıldızın adıdır. Evet, Polaris tek bir yıldızdan yapılmamıştır. Bize her zaman Kuzey Yıldızı'nın, Kuzey Yıldızı'nın aslında üç farklı yıldızdan oluşan bir takımyıldız olduğunu gösterin.
Polaris dediğimiz üçlü yıldız Ursa Minor takımyıldızları arasında yer alır; Polaris A, Polaris Ab ve Polaris B'den oluşur. Polaris Polestar, Büyük Ayı adlı bir yıldız grubuna da çok yakındır. En parlak yıldız olduğunu bilsek de aslında en parlak 50. yıldızdır. Belki de en parlak olduğunu bilmemizin nedeni, onu binlerce yıldır görmemizdir.
Polaris Hangi Yönü Gösteriyor?
Kuzey yarımkürede kuzey gök kutbundan binlerce yıldır muhteşem manzaramıza bakan Polaris, yaklaşık 0.45 derecelik bir sapma ile gerçek kuzeyi gösteriyor. Bulunduğunuz yerin enlemini bulmak için kuzey ufku ile Kuzey Yıldızı arasındaki açıyı ölçmeniz yeterlidir.
Kollarınızı yanlara açarken yüzünüzü Kuzey Yıldızına çevirin, önünüz kuzey, arkanız güney, sağınız doğu, solunuz batı. Polaris'e ekvatordan baktığınızda onu bir bütün olarak, kuzey ufku 0 derece, kuzey kutbundan baktığınızda ise tam üzerinizde, 90 derecelik bir açıyla görürsünüz.